top of page

Семінар-практикум на тему: «Сучасні аспекти формування екологічної компетентності школярів»

7 бер. 2023 р.

7 березня 2023 року в освітньому центрі «Горохів Хаб» в рамках реалізації проєкту «Не пали, компостуй» відбувся семінар-практикум на тему: «Сучасні аспекти формування екологічної компетентності школярів». Його учасниками були вчителі природничих дисциплін і ті, кому небайдужі проблеми забруднення навколишнього середовища. Тематика семінару зумовлена погіршенням екологічної ситуації в Україні, зокрема, і через російську агресію. Як було зазначено на попередніх засіданнях ініціативної групи з реалізації проєкту «Не пали, компостуй», на сьогодні однією з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища у Волинській області є розв’язання критичної ситуації поводження з побутовими та промисловими відходами та охорона атмосферного повітря. Особливості екологічного виховання особистості, усвідомлення важливості сучасних екологічних проблем, відродження кращих традицій українського народу у взаємовідносинах з довкіллям, особиста відповідальність за стан довкілля на місцевому, регіональному, національному рівнях, виховання глибокої поваги до власного здоров’я та вироблення навичок його збереження - про все це йшлося на засіданні семінару-практикуму.
О. Ф. Вітинська, консультант ЦПРПП, Т. В. Янюк, начальник відділу проєктного менеджменту і цифровізації Горохівської міської ради, ознайомили присутніх з основними етапами реалізації проєкту «Не пали, компостуй», провели анкетування «Моє відношення до сміття», акцентували увагу на дотриманні норм законодавства з охорони природи, необхідності запровадження та поширення руху компостування як альтернативного способу утилізації органічних відходів.
Організації системи екологічного виховання в закладі освіти стосувався виступ директора Сілецької гімназії Віктора Семенченка, який зосередив увагу на практичних аспектах формування екологічної компетентності особистості. Вже кілька років в закладі освіти ведеться роздільний збір побутових відходів, компостування органічних решток, реконструкція та озеленення шкільного подвір’я. Віктор Миколайович впевнений, що успіх у цій справі залежить, перш за все, від усвідомлення, переконаності, вміння і звички постійно оберігати довкілля.
Досвідом реалізації природоохоронних проєктів поділилася вчитель біології та екології Вільхівського ліцею В. Я. Кривенька. Під її керівництвом учні досліджували екологічний стан водойм, склад синтетичних мийних засобів та їх вплив на навколишнє середовище, вплив солей важких металів на ріст і розвиток рослин та ін.. Школярі не тільки проводять наукове дослідження певної екологічної проблеми, а й пропонують шляхи її вирішення. Традиційними в школі стали акції «Батарейка мала – біда велика», «Природа волає: «SOS!», «Краса зі сміття». Діти із задоволенням вирощують мікрозелень, виготовляють екосумки-шоппери, влаштовують екологічні вистави.
Серед місцевих екологічних проблем сьогодні особливо гостро стоїть проблема зі сміттям. Педагоги та учні Горохівського ліцею №1 ім. І. Я. Франка на засіданні семінару-практикуму представили відеороботу «Віртуальна екскурсія на сміттєзвалище», адже тільки побувавши там, можна зрозуміти усі масштаби проблеми. Своєю роботою автори ідеї: заступник директора М. С. Кулай, учитель біології і екології Н. Є. Шеренговська, учитель хімії О. Я. Романенко привернули увагу до критичної ситуації із засміченням наших міст і сіл та закликали до глибокого усвідомлення необхідності сортування сміття та повторного використання перероблених відходів.
В. В. Іванова, кандидат економічних наук, викладачка Маріупольського державного університету, експерт з екології, провела з учасниками семінару практичне заняття «Який твій екологічний слід?», що дозволило порівняти потреби окремої людини з обсягами екологічних ресурсів, що є у розпорядженні, а також, з можливостями для їх відновлення.
Вікторія Віталіївна запропонувала інші цікаві методики та дослідження для формування екологічної культури молодого покоління.
До глибокого усвідомлення та активної пропаганди екологічних норм поведінки закликав учасників семінару Л. Є. Кравчук, великий природолюб та активний мешканець нашої громади.
Формування екологічної компетентності школярів, відповідальності за свої вчинки, вміння піклуватися про довкілля і своє здоров’я є важливою складовою освітнього процесу.

Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
bottom of page