top of page

Семінар-практикум вчителів природничої галузі «Діяльнісний підхід до викладання природничих дисциплін в умовах нового Державного стандарту базової середньої освіти»

15 лист. 2022 р.

15 листопада 2022 року на базі Центру професійного розвитку педагогічних працівників Горохівської міської ради консультантом ЦПРПП О. Ф. Вітинською був проведений семінар-практикум вчителів біології, географії, хімії загальноосвітніх навчальних закладів громади з теми «Діяльнісний підхід до викладання природничих дисциплін в умовах нового Державного стандарту базової середньої освіти». Метою даного заходу було ознайомлення педагогів з цінностями та орієнтирами сучасного покоління школярів; сутністю основних ідей, принципів побудови Державного стандарту базової середньої освіти; вироблення умінь реалізовувати принципи діяльнісного підходу та застосовувати діяльнісні методи навчання в освітньому процесі.
Учитель географії Горохівського ліцею № 1 ім. І. Я. Франка В. Д. Бугай акцентувала увагу на реалізації діяльнісного компоненту змісту географічної освіти шляхом організації дослідницько-пошукової роботи школярів на інтегрованій основі. Продемонстровані Вікторією Дмитрівною відеофрагменти засвідчили, що в ліцеї № 1 учителі заохочують учнів шукати зв’язок між дисциплінами, брати участь в екологічних конкурсах, а це, у свою чергу, навчає їх критично мислити, краще розуміти та застосовувати знання на практиці, бути здатними приймати рішення.
Досвідом організації проєктної роботи на уроках біології поділилася вчитель біології Мирненського ліцею Н. М. Ліщук. Метод проєктів дає змогу посилити мотивацію до навчання, розвиває самостійну пошукову діяльність школярів, сприяє формуванню активної життєвої позиції.
Важливим в умовах дистанційного та змішаного навчання під час воєнного стану є
застосування електронних (цифрових) освітніх ресурсів. Корисним для практичного використання є досвід вчителя хімії Скобелківської гімназії О. С. Гайдук щодо навчання на освітній платформах «Атмосферна школа», «GO-LAB», «На урок», яким вона поділилася з учасниками семінару-практикуму.
Під час проведення методичного заходу вчителі ознайомилися з результатами досліджень вітчизняних та зарубіжних учених щодо цінностей та орієнтирів сучасних школярів, особливо актуальними були рекомендації про те, як порозумітися з «цифровим» поколінням дітей.

Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
bottom of page