top of page

Семінар-практикум "Розв'язуємо завдання з параметром"

4 трав. 2023 р.

У 2023 році Національний мультипредметний тест буде складатися з трьох предметів. Обов’язковими на тесті будуть: українська мова та математика, а третій предмет випускники обирають самостійно. Блок НМТ з математики міститиме 22 завдання. З них: 15 – із вибором однієї правильної відповіді, 3 – на встановлення відповідності, 4 завдання із короткою відповіддю, на виконання яких учасникам буде відведено 180 хвилин на усі три предмети. Максимальна кількість тестових балів, яку може отримати учасник НМТ за блок з математики становить 32 бали. Останнє завдання – це завдання із параметром.
Задачі з параметрами є одними з найважчих задач курсу шкільної математики, проте їх залучення до навчального процесу дозволяє імітувати повний процес прикладного математичного дослідження або окремих його етапів, що сприяє розвитку в учнів глибокого стійкого інтересу до дослідження. В процесі розв'язування задач із параметрами учні знайомляться з великою кількістю евристичних прийомів загального і спеціального характеру. При розв’язуванні рівнянь,нерівностей і їх систем з параметрами потрібно з’ясувати, при яких значеннях параметра задане рівняння, нерівність, система має розв’язок, і знайти всі ці розв’язки або вияснити їх кількість залежності від значення параметра. У тому випадку, коли хоча б одне з допустимих значень параметра не досліджено, задача не вважається повністю розв’язаною. Протягом тривалого часу задачі з параметрами стали обов’язковими при складанні ЗНО. Це не випадково, оскільки задачі з параметром дозволяють перевірити повноцінність математичної підготовки, нестандартність мислення, схильність до пошуково-дослідницької діяльності. Це дуже важкий матеріал, що вимагає великої кількості часу; крім того, перш ніж приступати до розв’язання подібних задач, учень повинен досконало оволодіти загальними методами їх розв’язання.
Тому відповідно до плану роботи Центру професійного розвитку педагогічних працівників консультантом Іриною Ференц було проведено семінар-практикум «Розв’язуємо завдання з параметром» для педагогів та випускників освітніх закладів Горохівської громади.
Учасники заходу спільно зробили висновки, що задачі з параметрами можна умовно поділити на три групи: завдання, які розв’язуються тільки аналітично; аналітично із застосуванням графічних ілюстрацій; завдання, в яких без графіків не обійтись. При розв’язуванні аналітичним способом можна використати: заміну змінних, властивості квадратного тричлена, область визначення і множину значень функції, парність і непарність, монотонність, обмеженість і екстремальні властивості функцій.
Практичні завдання, розв’язані під час семінару, допоможуть учителям формувати міцні навички розв’язування завдань з параметрами, випускникам - пригадати уже відомі факти, поглибити знання, підвищити рівень власної підготовки.
Дякуємо усім за участь та зичимо успіхів на НМТ!

Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
bottom of page