top of page

Проект "Єдині"

27 квіт. 2022 р.

«ЄДИНІ» – масштабний багатокомпонентний проєкт, покликаний підвищити мотивацію, поліпшити навички розмовної української мови та ознайомити з ресурсами, які можна використовувати для переходу на українську.
Курс триває 28 днів. Щодня учасники отримують онлайн навчальні матеріали та завдання. Також вони, мають можливість відвідати вісім вебінарів і на місці, у громадах (ОТГ), взяти участь у розмовних клубах - попрацювати в групах і отримати зворотний зв’язок від викладача української мови. Додатково учасники можуть взяти участь у годинному «колі підтримки». Передбачені заняття для дітей учасників розмовних клубів.
«ЄДИНІ». Місія
Питання мови не раз порушував агресор для поділу нашої країни на Схід і Захід. Російські окупанти увірвались на територію України під приводом захисту російськомовних, які у своїх регіонах без жодних перешкод спілкувалися російською в побуті. Мова – це зброя. Інструмент, який може – навпаки - не роз’єднати, а об’єднати українців. Для кожного, хто візьме участь у навчанні – це крок до захисту України. Ми допомагаємо кожному відчути себе переможцем і докласти зусиль до перемоги України на інформаційному та культурному фронтах.
«ЄДИНІ». Цілі
1. Дати можливість опанувати практики, що допомагають перейти на українську мову. 2. Підтримати у подоланні мовного та психологічногу бар’єрів та виробити мовну стійкість у робочому та повсякденному спілкуванні.
3. Допомогти сформувати учасникам проєкту спільноту, яка може бути підтримкою у подальшій мовній стійкості та ініціативах волонтерських чи соціальних проєктів на благо громади тимчасового перебування, своїх земляків чи ЗСУ.
«ЄДИНІ» аудиторії
Внутрішньо переміщені громадяни, переселенці з різним ступенем мотивації переходити на українську мову віком від 18 років.
Ініціатива охоплюватиме всю територію України, де зараз мешкають тимчасово переміщені особи, насамперед - західні області України (Львівщина, Тернопільщина, Рівненщина, Івано-Франківщина, Чернівецька область, Волинь та Закарпаття). Загалом кількість внутрішньо переміщених осіб станом на 26.03.2022 становить понад 6 мільйонів громадян України. Зокрема на Львівщині перебуває понад пів мільйона біженців. У Львові – 200 тисяч переселенців.
«ЄДИНІ» стартують 18.04.2022
Як ви можете долучитись до проєкту?
- залучити до проєкту викладачів української мови, які стануть модераторами розмовних клубів; психологів, які можуть працювати у «колі підтримки»; дитячих вихователів, які можуть займатись з дітьми, поки батьки практикують українську мову;
- із приміщенням для проведення розмовних клубів;
- із залученням переселенців до проєкту;
Факти на цифри про команду проєкту «ЄДИНІ».
Ініціатива «Навчай українською» існує рік. Це спільнота волонтерів, які через українізацію гуртків та спортивних секцій популяризують українську мову серед дітей та викладачів. Окрім команди Ініціативи та мовних тренерів, лекторів вебінарів, для впровадження масштабних проєктів ми залучаємо представників різних громадських організацій, зокрема Української гуманітарної платформи, Порталу мовної політики, спільноти «Мова об’єднує», батьків і волонтерів, які об’єднались навколо ідеї популяризації української мови у освіті
За рік команда організувала:
- три 21-денні челенджі “Навчай українською”, в яких взяли участь близько трьох тисяч викладачів та тренерів із різних куточків України;
- сімейний фестиваль із популяризації української мови «МовоСфера» (19 вересня, Київ, Володимирська гірка) із презентацією українськомовних гуртків у сферах: танцю, співу, театру, спорту, рукоділля, блогінгу, відеозйомки. У фестивалі взяли участь більше ніж 10 тисяч батьків та дітей;
- масштабний танцювальний флешмоб у прямому ефірі між Дніпром, Запоріжжям та Києвом, який об’єднав обидва береги Дніпра українськими піснями й танцем. Кількість учасників – 1000 осіб. https://youtu.be/JYBLa3Xg5m4;
- до 30-ї річниці незалежності України Ініціатива провела «Мовомаратон», завдяки якому понад 5000 українців перейшли на українську мову;
- 9 листопада 2020 та 9 листопада 2021 року Ініціатива провела онлайн-форум «Українська. Історії зірок». Виступи зірок, що розповідають про досвід спілкування і переходу на українську мову. У заходах взяли участь чемпіон Паралімпійських ігор у Ріо де-Жанейро Андрій Демчук, викладач української мови та літератури, переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков, телеведуча програми «Факти» на телеканалі ICTV Оксана Гутцайт, актор, сценарист, співзасновник гумористичної студії «Мамахохотала», продюсер фільмів «Інфоголік», «Бурштинові копи» Євген Янович та шеф-кухар, співвласник ресторану «100 років тому вперед» Євген Клопотенко, ведуча ТСН Марічка Падалко, продюсер та шоумен Ігор Кондратюк, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя.
ЗМІ про нас:
СТБ https://www.youtube.com/watch?v=G0RtvRXjxko
1+1 https://youtu.be/W_7-braXcJk https://www.youtube.com/watch?v=XWagNbfPq5Q&t=1s BBC Україна https://www.bbc.com/ukrainian/features-59154920
Українська правда https://life.pravda.com.ua/society/2021/11/11/246434/ Загалом про Ініціативу «Навчай українською» розповіли більше ніж 20 загальноукраїнських засобів масової інформації.
Про партнерів Ініціативи:
- За підтримки УКФ Ініціатива провела перший Форум «Українська. Історії зірок», перший челендж для викладачів та створила мотиваційний ролик для викладачів та тренерів та почали розробку сайту «Навчай українською».
- За підтримки Міністерства молоді та спорту України Ініціатива провела «Мовомаратон» та фестиваль «Мовосфера» до 30-тої річниці Незалежності України, а також третій челендж для викладачів та другий форум «Українська. Історії зірок».
- Київський центр боротьби з насиллям і травмою.
- Univer PL, Revenue Grid, а також приватні особи благодійники Іван Лозовий, Наталка Шевела, Андрій Ковальов, Юрій Кушнір, Сергій Урин підтримували нас у створенні фестивалю.
- Ми співпрацюємо з компанією SoftServe у розробці сайту https://speak ukrainian.org.ua/
Детальніше про проєкт ви зможете дізнатись із Програми. Також додаємо Опис проведення «Кола підтримки» та презентацію Ініціативи «Навчай українською».
Наші соцмережі
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCP38C0jxC8aNbW34eBoQKJw
Facebook https://www.facebook.com/teach.in.ukrainian
Instagram https://www.instagram.com/teach.in.ukrainian/
Сайт https://speak-ukrainian.org.ua/
Зв’яжіться з нами: teach.in.ukrainian@gmail.com
Наталка Федечко +30677839596(WhatsApp, Telegram)

https://mail.google.com/mail/u/1/#inbox?projector=1
https://mail.google.com/mail/u/1/#inbox?projector=1

Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
bottom of page