top of page

«Нова українська школа» – реформа в дії

14 лист. 2021 р.

Підготовка педагогів до роботи в Новій українській школі є надзвичайно актуальною в сучасних умовах розбудови освіти в Україні. Саме системна та спільна робота органів управління освітою Горохівської міської ради, Центру професійного розвитку педагогічних працівників, керівників та педагогічних колективів закладів освіти нашої територіальної громади є ключовим чинником у впровадженні вищеназваної реформи, і лише єдність всіх компонентів діяльності, узгодженість усіх ланок практичної роботи, стають міцним і потужним підґрунтям для роботи вчителів у новому освітньому середовищі.
Незважаючи на поширення гострої респіраторної хвороби СОVID-19, запровадження карантинних обмежень, дорожня карта реформування освіти в Україні та в нашій громаді зокрема реалізується без істотних змін.
Підготовку вчителів початкової ланки до роботи за Державним стандартом початкової освіти та сучасними освітніми методиками, що базуються на компетентнісному, діяльнісному та особистісно орієнтованому підходах, детально й якісно проводить тренер, учитель Горохівського ліцею № 2 М. М. Ковальчук. З 28 жовтня 26 учителів проходять навчання в рамках тренінгу «Нова українська школа — нові підходи до навчання та викладання».
Оскільки у 2022-2023 навчальному році за новим Державним стандартом базової середньої освіти розпочнуть навчання учні 5-х класів, важливим кроком є підготовка вчителів, які забезпечуватимуть реалізацію цього підходу у новому навчальному році. На виконання наказу МОН України від 02.04.2021 № 406 «Про реалізацію інноваційного освітнього проекту всеукраїнського рівня за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти» Центром професійного розвитку педагогічних працівників Горохівської міської ради заявлено для проходження курсів 245 педагогами мовно-літературної, технологічної, інформативної, соціальної і здоров’язбережувальної, мистецької, громадянської та історичної, фізичної культури, математичної, природничої освітніх галузей. Ці курси стануть для педагогів ефективним інструментом самоосвіти та можливістю якісно підвищити педагогічну майстерність від впровадження інтегрованого та проєктного навчання до розвитку критичного та креативного мислення.
Відповідно до наказу управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації № 444 від 05 листопада 2021 року на базі Волинського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти розпочато курси підвищення кваліфікації вчителів англійської мови, які зареєстровані на платформі Британської Ради в Україні і навчатимуть учнів 5-6 класів відповідно до положень Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа».
Згідно зі встановленим графіком курси триватимуть з 08 листопада по 17 грудня в дистанційному режимі. педагоги опанують нові знання з питань сприяння розвитку вмінь ХХІ століття; розвитку розумової діяльності молодших школярів; усвідомлення ролі вмінь ХХІ століття у розвитку дитини; планування уроків; використання іноземної та рідної мови на уроці; вивчення мови через гру; особливостей навчання граматики та лексики; використання пісень та римівок; ролі та якості інструкцій вчителя; підходів до інклюзивного навчання; моделей та стратегій інклюзивного навчання.
Кожен учасник безкоштовно забезпечений матеріалами, розробленими методистами Британської Ради.
До проведення курсів підвищення кваліфікації залучені тренери територіальної громади Горохівської міської ради. Спеціальну підготовку та навчання пройшли І. В. Тимчук (Горохівський ліцей №1 ім. І. Я. Франка), О. І. Івашко (Горохівський ліцей №1 ім. І. Я. Франка), В. Д. Бочковський (Горохівський ліцей № 2).


Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
bottom of page