top of page

«Впровадження інклюзивного навчання в закладах дошкільної освіти»

8 черв. 2023 р.

8 червня 2023 року в рамках підписаного договору про співпрацю партнерських Горохівської та Мар’янівської громад, працівниками Центру професійного розвитку педагогічних працівників Горохівської міської ради спільно з Інклюзивно-ресурсним центром було проведено семінар –практикум для директорів закладів дошкільної освіти з питань «Впровадження інклюзивного навчання в ЗДО».
Участь у заході взяли представники закладів дошкільної освіти смт. Мар’янівка, с. Галичани, с. Бужани, с. Борочиче, с. Цегів та с. Брани. Директор ЦПРПП Ірина Гарбар розпочала семінар ознайомивши учасників з поняттями та принципами інклюзивної освіти, наголосила на тому, що інклюзивне навчання – це система освітніх послуг, гарантованих державою, що базується на принципах недискримінації, врахування багатоманітності людини, ефективного залучення та включення до освітнього процесу всіх його учасників. Особливу увагу Ірина Гарбар звернула на командному підході до роботи всіх учасників освітнього процесу у створенні безпечного освітнього середовища та наданні підтримки дитині з ООП.
Директор Інклюзивно – ресурсного центру Світлана Лич, ознайомила учасників з нормативно-правовою базою відповідно до якої здійснюється зарахування дітей з особливими освітніми потребами до закладу дошкільної освіти. Докладно розповіла алгоритм дій батьків та дирекції ЗДО у створенні інклюзивної групи та особливості і напрями проведення комплексної оцінки розвитку дитини, яка проводиться фахівцями ІРЦ. Також Світлана Лич розкрила питання рівнів підтримки діток з ООП та особливостей роботи педагогічних працівників в інклюзивних класах, висвітлила нормотиповий розвиток дітей дошкільного віку та наголосила на уважному ставленні до всіх здобувачів освіти. з метою надання якісних освітніх послуг.
Психолог ЦПРПП Марина Сокол розкрила морально- етичні аспекти інклюзивного навчання. Наголосила на важливості дотримання етичних принципів співпраці «педагог – дитина з ООП» у роботі вихователя інклюзивної групи. Застосувавши метод групової роботи учасники мали можливість обговорити свої страхи і труднощі, щодо організації інклюзивних груп та знайти можливі шляхи їх подолання.
На завершення учасники заходу змогли отримати відповіді від доповідачів на всі питання, що стосуються інклюзивного навчання та роботи Центру професійного розвитку педагогічних працівників та Інклюзивно ресурсного центру.
Віримо в перемогу та спільно працюємо задля того, щоб всі діти мали рівний доступ до якісної освіти.

Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
Без імені_edited.jpg
bottom of page